Home > Wijnkoelunits > Vinis wijnkoelunits

Vinis wijnkoelunits

Spring naar:

Wijnkoelunits
Isoleren

Met een wijnkoelunit wordt een kelder of wijnkamer op een temperatuur van circa 12░C gebracht en gehouden. Er zijn diverse uitvoeringen:

  • luchtgekoeld en watergekoeld;
  • inpandig en binnen/buiten;
  • ge´ntegreerd en in een split-uitvoering.

De capaciteit hangt af van de kubieke inhoud van kelder of wijnkamer en van de kwaliteit van de isolatie.

Wijnkoelunits

De Vinis split-units zijn geschikt voor grotere ruimtes en voor situaties waar een insteek-unit niet geplaatst kan worden. Deze installatie's bestaan uit twee losse delen: de verdamper en de koelmachine, (compressor/condensor). De twee componenten worden met koperen koelleiding met elkaar verbonden. Het koude deel (de muur- of plafondverdamper) hangt tegen het plafond of de muur in de wijnkamer of -kelder.

De koelmachine wordt binnen in een goed geventileerde ruimte geplaatst of buiten onder een machinekap. Beide componenten zijn verbonden met koperen koelleiding. De capaciteit hangt af van de kubieke inhoud van kelder of wijnkamer en van de kwaliteit van de isolatie. De temperatuur wordt gestuurd door een elektronische thermostaat.

Isoleren

Er moet een thermisch dichte ruimte gemaakt worden waar geen warmte kan instralen en geen koude kan uitvallen. De wanden en het plafond te isoleren met hoogwaardige isolatie (Rc-waarde 3,3 zoals bijvoorbeeld Poly-Urethaan-platen met een dikte van 8 cm ingeklemd tussen houten balkjes). Kieren vermijden.

De wijnkamer aan de binnenzijde afwerken met plaatmateriaal (zoals gipsplaat). Tegen de bestaande muren een (geventileerde) luchtspouw aanhouden tussen isolatie en plafond en muren van 1 Ó 1,5 cm. Bij losstaande wanden de isolatie aan weerszijden afwerken met gipsplaat. Zogenaamde stompe deur toepassen; kozijn en dorpel te voorzien van goede tochtstrip waar de deur tegenaan loopt. Deur van 4 cm PU ingeklemd tussen plaatmateriaal (zoals multiplex).