Home > Wijnkelders > Wijn opleggen

Wijn opleggen

Vinicase is ontwikkeld in Nuits-Saints-Georges in de Franse Bourgogne. De afzonderlijke elementen zijn samengesteld uit Comblanchien marmer, een unieke grondstof met natuurlijke eigenschappen die de temperatuur en de luchtvochtigheid regelen. De modulaire opzet maakt vele opstellingen mogelijk, zowel vrijstaand als tegen een wand.

Geschiedenis

In nauwe samenwerking met enkele grote wijnproducenten is ultimo 1986 in Nuits-Saint-Georges in de Franse Bourgogne een wijnoplegsysteem ontwikkeld waarbij optimale bewaareigenschappen gecombineerd worden met een compacte, modulaire opbouw.

Vinicase is rechtstreeks afgeleid van het wijnoplegsysteem Vinipro dat toegepast wordt in de kelders van wijnproducenten zoals Domaine Faiveley, Domaine Jadot, Guigal, Domaine Latour, Chateau Lagrange, Chateau Montbrison, Chateau Prieuré Lichine en Chateau Rausan Segla. Maar dat bijvoorbeeld ook is toegepast in de Caves de la Présidence du Palais de L'ELYSEE, de Caves de l'hotel de MATIGNON (de Franse tweede kamer) en ook bij de vijf regionale Lycees du Vin in Frankrijk, waar de jonge oenologen worden opgeleid.
Zie verder de referentielijst.

De producenten en handelaren wilden in hun proeflokaal een systeem voor kleinere hoeveelheden flessen per soort en een eenvoudiger verdeling met losse, verstelbare schapjes voor de verschillende soorten en jaargangen. En dat werd het Vinicase wijnoplegsysteem.

Basiseisen

Het rijpingsproces waarin tannines, zuren en aroma's tot een uitgebalanceerd geheel komen, stelt eisen aan de wijze waarop wijnen opgelegd worden. De bewaaromstandigheden zijn in hoge mate bepalend voor de kwaliteit van de ontwikkeling.

  • Temperaturen tussen 10°C en 14°C met zo weinig mogelijk schommelingen;
  • Stabiele, trillingvrije opslag;
  • Relatieve luchtvochtigheid tussen 60% en 80%;
  • Flessen liggend bewaren zodat de kurk constant vochtig blijft en de wijn niet kan oxideren;
  • Een goed geventileerde omgeving met zo weinig mogelijk licht, zonder sterke geuren.

Materiaal

In de Franse Bourgogne, pal ten zuiden van Nuits-Saint-Georges ligt langs de Route National 74 naar Beaune het dorpje Comblanchien. Hier wordt geen wijn verbouwd, maar het dorp is beroemd vanwege zijn marmergroeven. Comblanchien is een bekende Franse marmersoort, onder meer toegepast op de vloer van de pyramide onder het Louvre. Bij de verwerking komt veel restmateriaal vrij. Dit marmer wordt vergruisd en vermengd met witte cement.

De Vinicase elementen worden samengesteld uit deze hoogwaardige grondstof. Het materiaal beschikt over uitstekende eigenschappen om temperatuur en vochtigheid te reguleren. Het vormt een thermische en een hygrometrische massa.

Etikettenhouder

De etikettenhouder wordt bevestigd met dubbelzijdige tape (niet bijgeleverd) in de linkerbovenhoek van de nis of opgehangen aan een speld of spijkertje.

U trekt het schuifje met het transparante beschermplastic en het witte kartonnetje naar boven en u kunt de inhoud van de betreffende nis omschrijven en muteren.

De etikettenhouder is gemaakt van verzinkt staal dat niet kan roesten in de hoge vochtigheidsgraad van de wijnkelder.

De afmeting is 8,7 x 5,7 cm.