Karaffen

Gedachten over decanteren

Christian Moueix:

Ik geef er voorkeur aan om wijn te decanteren, zowel jong als oud. Het is een teken van respect voor oude wijnen en een blijk van vertrouwen in jonge wijnen.

Oude wijnen decanteren, enkele momenten voor het serveren, zorgt er voor dat de zuiverheid en de schittering niet worden verdoezeld door depôt dat in de loop van de tijd kan zijn ontstaan.

Jonge wijnen decanteren, enkele uren voor het serveren, geeft de wijn de kans om te schitteren en in een stadium van ontwikkeling te komen dat normalerwijze enkele jaren rijping vraagt.

Diversen

Volgorde van links naar rechts (zie plaatje links)

Dominus 1400/13
Pomerol 1500/14
Vinifera 1600/13
Ultra 2400/14
Sommeliers 400/13
Sommeliers 401/13
Vinum 416/14

Duck

Artikelno. 1700/14
Hoogte 130mm

Aqua Duck

Artikelno. 9700/14
Hoogte 130mm

Pomerol Karaf

Artikelno. 1500/14
Hoogte 260mm

Ultra Karaf

Artikelno.: 2400/14
Hoogte 225mm

De 'Wine Saver'

Wijnliefhebbers die een fles wijn voor zichzelf open maken hebben een probleem: tenzij ze de fles in een keer leegdrinken zal de wijn binnen enkele dagen oxideren en onplezierig smaken.

Riedel heeft een oplossing: een kleine karaf die ruwweg een halve fles wijn kan bevatten. Het idee is dat, zodra de wijnfles is ontkurkt de wijn die niet is bestemd voor direct gebruik in de karaf gegoten wordt en wordt afgesloten door de luchtdichte kristallen stop. Dat betekend dat de wijn slechts hooguit enkele minuten blootgesteld wordt aan de lucht waardoor het oxidatieproces minimaal zal zijn. De wijn kan vervolgens geruime tijd worden bewaard zonder kwaliteitsverlies.

Van de rest van de wijn in de fles kan zonder probleem genoten worden.

De MEZZO Wine Saver collectie